Mercedes-Benz

Upoznajte novu S-klasu DIGITAL: "My MBUX" 

09.07.2020

s-klasa-digital
Niti jedna druga inovacija nije posljednjih godina tako radikalno promijenila način uporabe Mercedes-Benza kao MBUX (Mercedes-Benz User Experience) sučelje. Druga generacija ovog sustava koji ima sposobnost učenja doživjela je svoj debi u novoj S-klasi. Unutrašnjost vozila još je više digitalna i inteligentna jer su hardver i softver doživjeli veliku nadogradnju: jasni prikazi na do pet velikih zaslona, dijelom s OLED tehnologijom, olakšavaju kontrolu vozila i funkcije udobnosti. 
Mogućnosti prilagođavanja i intuitivne uporabe postale su još veće. To se svakako odnosi na stražnja sjedala, ali i za poziciju vozača: na primjer, novi 3D prikaz vozača po prvi put pritiskom na tipku nudi prostorni prikaz. Stvarni trodimenzionalni efekt postiže se bez potrebe nošenja 3D naočala. Glasom upravljani asistent "Hej Mercedes", a u mogućnosti je prepoznati još više dijaloga. Na primjer, određene radnje mogu se provesti čak i bez aktiviranja ključnih riječi "Hej Mercedes". Zajedno s klasičnim unosom PIN-a, nova metoda ovjere autentičnosti osigurava visoku razinu zaštite. Kombiniraju se otisak prsta, prepoznavanje lica i glasa. To omogućuje pristup individualnim postavkama ili verifikaciju procesa digitalnog plaćanja iz vozila.
Međutim, jedinstvena značajka MBUX sučelja je njegovo umrežavanje sa širokim rasponom sustava vozila i senzorskih podataka. Na primjer, funkcija upozorenja u S-klasi prilikom izlaska sada koristi kamere za prepoznavanje da putnik želi izaći iz vozila. Ako se detektira drugi sudionik u prometu u mrtvom kutu, aktivno ambijentalno osvjetljenje postaje dio sustava upozorenja i trepće crveno. MBUX unutrašnji asistent provjerava je li dječja sjedalica pravilno učvršćena za sjedalo suvozača. Također se nadzire razina pažnje vozača. Ako se detektiraju znakovi mikro-sna, ATTENTION ASSIST funkcija upozorava vozača.
MBUX unutrašnji asistent: Koristeći kamere u stropnoj kontrolnoj konzoli i algoritme učenja, MBUX unutrašnji asistent prepoznaje i predviđa želje i namjere putnika. Postiže to interpretiranjem smjera glave, pokreta ruku i jezika tijela, a reagira odgovarajućim funkcijama vozila. 
OLED tehnologija: Ova skraćenica označava Organic Light Emitting Diode – organsku svjetleću diodu. Za razliku od LCD tehnologije, OLED zaslon se sastoji od nekoliko organskih slojeva koji su naneseni na plastični substrat. OLED zaslon nalazi se u S-klasi iza staklenog lica te u kombinaciji s aktivatorima i senzorima pritiska iza njega, pruža sveobuhvatnu kontrolu i iskustvo prikaza. Ocjena jačine pritiska i haptička potvrda dodira omogućuju proširenu funkcionalnost. 
Glasovni asistent "Hej Mercedes": Konvencionalni sustavi glasovnih kontrola u automobilima od svojih korisnika zahtijevaju određene fiksne naredbe. Zbog toga što razumije prirodni jezik, ”Hej Mercedes” funkcija sluša skoro svaku riječ i razumije praktično svaku rečenicu koja se odnosi na informacijsko-zabavni sektor i uporabu vozila, i to na 27 jezika. 
Pregled ključnih značajki:

 • Najnovije tehnologije prikaza i MBUX za sve putnike (medijski zaslon u portret formatu, na zahtjev dostupan je s OLED tehnologijom, prikaz za vozača omogućuje stvarni trodimenzionalni efekt, do tri zaslona u stražnjem dijelu vozila, sadržaj prikaza može se brzo i lako dijeliti među putnicima)
 • Velike mogućnosti prilagođavanja
 • Skeniranje QR koda s Mercedes aplikacijom, vozilo se automatski povezuje s Mercedes me računom
 • Osobne preferencije kao što su omiljena radio stanica i unaprijed podešene postavke mogu se prenijeti na bilo koje sjedalo preko osobnog Mercedes me profila
 • U vozilu je moguće podesiti do sedam različitih profila
 • Ambijentalno osvjetljenje može se individualno podesiti daljinski, npr. od kuće
 • Kako se profili sada mogu pohraniti u oblaku kao dio Mercedes me portala, mogu se također koristiti u drugim Mercedes-Benz vozilima s novom generacijom MBUX sustava
 • Zajedno s unosom Mercedes me PIN-a, nove biometrijske i međusobno povezane funkcije provjere autentičnosti osiguravaju visoku razinu zaštite. To uključuje otisak prsta i prepoznavanje lica i glasa.
 • Ovisno o razini opreme, MBUX unutrašnji asistent prepoznaje do 20 kontrolnih želja
 • "Hej Mercedes" također se može kontrolirati sa stražnjih sjedala.
 • Ako vozač/ica izgovori ”umoran/na sam”, započinje se aktivacijski program ENERGIZING kontrole udobnosti. Ista rečenica izgovorena sa stražnjih sjedala započinje program povećanja blagostanja i udobnosti.
 • "Hej Mercedes" objašnjava funkcije ("Istraži me") i, na primjer, pomaže kada se pametni telefon poveže preko Bluetooth veze ili opisuje gdje se može pronaći set za prvu pomoć.
 • Za neke primjene izraz "Hej Mercedes" više nije potreban. Na primjer, dolazni poziv se može direktno prihvatiti s izrazom ”Prihvati poziv”
 • "Hej Mercedes" sada podržava 27 jezika uz razumijevanje prirodnog govora. To omogućuje prirodnu interakciju sa širokim rasponom tema.
 • Nove domene kratkih razgovora i znanja pružaju pravi odgovor na mnoga pitanja – čak i pitanja o životinjskim zvukovima ili općem znanju.
 • Također se može započeti razgovor sa stvarnom osobom
 • Kućni sustavi i aparati također se mogu povezati s vozilom te se mogu upravljati glasom, zahvaljujući Smart Home funkciji.
 • Na zahtjev su dostupna dva različita head-up zaslona
 • Sjedala ne samo da se mogu podešavati preko prekidača u oblogama vrata nego i preko zaslona. Uporaba funkcija udobnosti, kao što su grijanje sjedala ili masaža, također je moguća preko glasovnih naredbi.
 • Prikaz za vozača i medijski prikaz nude sveobuhvatno estetsko iskustvo - Izgled prikaza može se individualizirati odabirom četiri stila prikaza (Discreet, Sporty, Exclusive, Classic) i tri načina rada (Navigation, Assistance, Service)
 • Broj klasičnih kontrola značajno je smanjen: 27 manje prekidača nego u prethodnom modelu