Mercedes-Benz

smart electric drive

01.03.2017

Smart je jedini proizvođač automobila na svijetu koji unutar proizvodnog programa nudi modele s tradicionalnim i potpuno električnim pogonom – smart fortwo, smart fortwo kabriolet i smart forfour dostupni su kao modeli na električni pogon. S okretnim momentom od 160 Nm, ubrzanje ovog električnog automobila od 60 kW iznimno je hitro. Do kraja napunjena baterija dovoljna je za prelazak otprilike 160 kilometara sukladno novom europskom ciklusu vožnje, pa je savršen za gradsku upotrebu. Zahvaljujući visokoučinkovitom ugrađenom punjaču električni baterije smarta mogu se puniti do dvaput brže nego prije (ovisno o verziji za pojedinačne države i dostupnoj strujnoj mreži). S novim brzim punjačem (dodatna opcija dostupna od 2017.) vozilo se može napuniti za manje od 45 minuta (od 0 do 80 %). Litij-ionska baterija od 17,6 kWh sestrinske tvrtke poduzeća Daimler, Deutsche ACCUMOTIVE, nalazi se na podvozju vozila, na sigurnom mjestu koje pogoduje niskom težištu vozila. Način rada ECO posebno je energetski učinkovit pogonski program.
 Zahvaljujući aplikaciji „smart control” brojne se informacije o električnom pogonu mogu dohvatiti putem pametnog telefona, tableta ili osobnog računala, a funkcijama kao što su aktivacija klima-uređaja prije ulaska u vozilo ili inteligentno punjenje može se upravljati daljinski. Pored bogatih paketa osnovne opreme na svim modelima serije, modeli smart electric drive dolaze i s instrumentom za mjerenje struje i prikazom statusa napunjenosti baterije te paketom opreme „Cool&Audio”. Paket opreme za zimu s grijanim kolom upravljača za maksimalnu toplinsku udobnost dostupan je kao ekskluzivna opcija za modele na električni pogon. Paket dodatne opreme za modele na električni pogon (opcija) koji vozilu daje upadljiv i izražajan izgled. Među ostalim značajkama su sigurnosne ćelije tridion i maske vanjskih retrovizora u ekskluzivnoj „električno” zelenoj boji. Upadljive dizajnerske značajke kao što su „električno” zelena boja poseban model smart electric drive greenflash čine još upadljivijim i posebno istaknutim pri plasiranju na tržište.
Ovo je već četvrta generacija električnog pogona za modele smart. Nakon plasiranja na tržište prve probne flote vozila na električni pogon u Londonu davne 2007., smart je preuzeo vodeću ulogu u području električne mobilnosti.
Modeli smart fortwo i smart forfour plasirat će se na europsko tržište na proljeće 2017., a verzija kabriolet na električnu bateriju na europsko će tržište izaći na ljeto 2017.  U Njemačkoj će se početne cijene za smart fortwo electric drive kretati od 21.940 eura (što je preporučena maloprodajna cijena s uključenim PDV-om od 19 %). Ako se tome pribroji bonus za zaštitu okoliša, ukupna je cijena niža od 18.000 eura. Na hrvatskom tržištu očekivana cijena s PDV-om iznositi će oko 175.000 kn.
Smart electric drive se na tržištu RH očekuje u svibnju 2017.