Mercedes-Benz

S-klasa bez vozača od proizvodnje do utovarnog prostora

05.07.2017

Nova Mercedes-Benz S-klasa postavlja svjetske standarde sigurnosti, udobnosti, povezivosti i na putu je prema autonomnoj vožnji. Neovisna vožnja S-klase od izlaska s proizvodne linije do utovarnog prostora tvornice pokazuje budućnost u kojoj će biti moguće koristiti sustave pomoći vozaču u samoj proizvodnji.
Za službeni početak proizvodnje ove luksuzne limuzine u Mercedes-Benzovoj tvornici u Sindelfingenu, model S 560 4MATIC (potrošnja goriva, grad/izvan grada/kombinirano: 11,8-11,6/7,1-6,8/8,8-8,5l/100 km; CO2 emisije, kombinirane: 200-195 g/km) u obsidijan crnoj metalik boji samostalno se spustio s proizvodne linije, bez vozača za upravljačem. Nakon toga, vozilo se automatski odvezlo približno 1,5 kilometara do utovarnog prostora unutar tvornice. Kako bi se osiguralo da automobil pouzdano dođe do svog odredišta, koristila se novo razvijena i patentirana tehnologija. Kamere, radarski i ultrazvučni senzori zajedno djeluju s moćnim softverom kako bi neovisno ubrzali i kočili S-klasu i osigurali da pouzdano ostane na željenoj putanji. 
Bliska integracija sa sofisticiranim IT sustavima i komunikacijskom tehnologijom rezultira optimizacijom protoka materijala, dodatno unaprjeđenom fleksibilnošću i učinkovitošću te  ergonomijom radnika. Primjeri toga su:
-Tehnološki napredan prijenos podataka i najnovija hardverska rješenja, kombinirana pod motom ”tvornice bez papira”, sada zamjenjuju papirnatu dokumentaciju
-Inovativni sustav praćenja u stvarnom vremenu detektira vozila uz pomoć virtualne slike tvornice. Ugrađeni primopredajnici mogu precizno identificirati poziciju vozila na proizvodnoj liniji i razmijeniti podatke s uređajima kao što su bežični Wi-Fi odvijači. 
-Fleksibilna isporuka malih nosača tereta do proizvodne linije osigurana je sustavom koji je poznat kao FLOW (Flexible Logistics Optimised Warehouse). Ovaj sustav preuzimanja materijala bez vozača materijal isporučuje do proizvodne linije ako i kada je to potrebno. 
-Isporuka komponenata za unutrašnjost i prostor motora zahtijeva uglađene i učinkovite procese. Do proizvodne linije na vrijeme se mora isporučiti više od 500 različitih stavki.
-VaMoS (Variables Montagesystem, ili Variable Assembly System) je novi, promjenjivi sustav sklapanja. VaMoS se sastoji od mobilnih platformi koje su sinkronizirane s proizvodnom linijom te nose radnika ili njegove/njene alate usporedo s vozilom koje se proizvodi. 
-Nedavni dodatak koji pomaže poboljšati ergonomiju radnika koji rade na proizvodnoj liniji S-klase takozvani je ErgoSkid. Ovaj potpuno automatski uređaj podiže vozilo na proizvodnoj liniji za 26 centimetara i ponovo ga spušta. 
-Na proizvodnoj liniji S-klase trenutačno se testira automatsko sklapanje brtvenih čepova.
-S uvođenjem tehnološki naprednih industrijskih 4.0 metoda, digitalizacija postaje opipljiva i za klijente: nova funkcija unutar ”Mercedes me” portala omogućuje naručivanje željenog vozila od distributera i praćenje njegove proizvodnje online iz udobnosti vašeg doma ili tijekom putovanja.