Mercedes-Benz

Novi Mercedes-Benz GLA

11.12.2019

Novi GLA, osmi model koji se pridružio ponudi, zaokružuje trenutačnu generaciju kompaktnih automobila Mercedes-Benza. U isto vrijeme predstavlja ulazak u uspješnu obitelj SUV modela ove marke. Karakter novog modela značajno je ojačan u odnosu na prethodni: visina novog GLA od 1611 milimetara (1616 s krovnim šinama) nadilazi visinu prethodnika za više od deset centimetara. Odgovarajuće viši i karakteristični SUV položaj sjedenja također dolazi s više prostora za glavu u prvom redu sjedala. Na sličan način prostor za noge na stražnjim sjedalima je također prostraniji – makar je GLA sada jedan i pol centimetar kraći. Tipične terenske dizajnerske značajke uključuju uspravan prednji kraj, kratke prevjese sprijeda i straga te sveobuhvatnu zaštitu podvozja. 4MATIC izvedba uključuje Off-Road Engineering paket kao dio standardne opreme. To također uključuje dodatni program vožnje, funkciju pomoći pri vožnji nizbrdo i terensku animaciju na medijskom zaslonu, zajedno u kombinaciji s MULTIBEAM LED prednjim svjetlima, specijalnom funkcijom svjetala za terensku vožnju. Novi GLA čini dodatni korak prema naprijed u smislu sigurnosti, zahvaljujući svojim sustavima pomoći u vožnji, s kooperativnom podrškom vozaču. Unaprijeđene funkcije Driving Assistance paketa, na primjer, uključuju funkciju manevra skretanja, funkciju koridora u nuždi, funkciju upozorenja prilikom izlaska koja vozača upozorava na bicikliste ili vozila te upozorenje kada se u blizini zebre detektiraju pješaci. GLA je u mogućnosti reagirati kada to ne učini vozač. Active Brake Assist aktivira se u mnogim situacijama uključivanjem autonomnog kočenja kako bi se izbjegao sudar ili smanjile njegove posljedice. Sustav također može kočiti do brzina od približno 60 km/h u slučaju stacionarnih vozila i pješaka koji prelaze cestu ispred vozila. Ovisno o situaciji to čak sprječava sudare s brzinom do 50 km/h.
Sa snažnim i učinkovitim četiri cilindričnim motorima, najnovijim sustavima pomoći u vožnji s kooperativnom podrškom za vozača, MBUX informacijsko-zabavnim sustavom s intuitivnom uporabom kao i sveobuhvatnom ENERGIZING kontrolom udobnosti, novi model ima sve prednosti trenutačne generacije kompaktnih modela iz Mercedes-Benza.
Novi GLA doživjet će svoju premijeru u Europi u proljeće 2020., a svoj put do prodajnih partnera u SAD-u i Kini naći će početkom ljeta ili u ljeto 2020. godine. Zahvaljujući globalnoj prodaji, Mercedes-Benz očekuje da će, računajući njegov cijeli životni ciklus, model GLA postati jedan od najpopularnijih kompaktnih modela ove marke, odmah iza A-klase.
Ulazak u ponudu benzinskih motora predstavlja motor s oznakom M 282 zapremine 1,33 litre u modelu GLA 200 (kombinirana potrošnja goriva 5.9-5.6 l/100 km; kombinirane CO2 emisije 135-129 g/km)[1]. Ovaj motor uključuje funkciju isključivanja cilindara u režimu rada s djelomičnim opterećenjem.