Mercedes-Benz

Novi Mercedes-Benz GLA

12.01.2017

Novi GLA započinje nadolazeću modelsku godinu s proširenom ponudom motora, ciljanih vizualnih detalja unutrašnjeg i vanjskog dizajna, plus nadopunjenim linijama opreme. U vrhu serije ovog modela je Mercedes‑AMG GLA 45 4MATIC, kod kojega se posebno bogata ponuda opreme može naći u izvedbi Yellow Night Edition. Svjetska premijera bila je 8. siječnja 2017. na Sjevernoameričkom salonu automobila NAIAS u Detroitu. 
Model GLA prvi put je predstavljen 2013. godine i od samog početka predstavljao je uspjeh u segmentu koji je oblikovao i redefinirao. Kao prvi kompaktni SUV model iz Mercees-Benza donio je dašak svježine u ovaj tržišni segment i u njemu se učvrstio kao glavni igrač. Model GLA najuspješniji je na tržištima Kine, SAD, Njemačke i Velike Britanije. Niti jedan drugi konkurent ne nudi veću ponudu motora u ovom segmentu – od osnovnog modela Mercedes-Benz GLA 180 d sa snagom od 80 kW (109 KS) i CO2 emisijama od 103 g/km do modela koji razvija 280 kW (381 KS) Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC. Nova izvedba u ponudi je GLA 220 4MATIC. Sa snagom od 135 kW (184 KS) i okretnim momentom od 300 Nm zatvara razmak između dva benzinska motora snage 115 kW (156 KS) i 155 kW (211 KS). 
Kupci mogu birati između tri izvedbe šasije: standardna GLA oprema s udobnim ovjesom; na zahtjev je dostupan spušteni ovjes (u kombinaciji s AMG Line ili Dynamic Handling paketom). Modificirani branici, dodatni aluminijski kotači i nova atraktivna boja ”canyon bež”, na prvi pogled karakteriziraju ovaj model za 2017. Time GLA još više, kao nikada prije vizualno ističe svoje SUV gene. Prethodna opcionalna bi-xenon prednja svjetla zamijenjena su mekim LED prednjim svjetlima s temperaturom svjetlosti koja odgovara danjoj svjetlosti.
Unutrašnjost također predstavlja odmor za umorne oči: kao ekskluzivni element u ovom segmentu, 360-stupanjska kamera snima blisku okolinu automobila, koja se prikazuje kao 3D slika ili kao prikaz na nekoliko podijeljenih prikaza na medijskom zaslonu. Među tim prikazima je i virtualni pogled na automobil odozgora – nastao podacima iz četiri kamere; prednje, stražnje i kamera u svakom vanjskom zrcalu. 
Nova tkanina presvlaka sjedala za linije opreme Style i Urban, također ističe brigu za detalje. Nove značajke predstavljaju boje presvlaka za Style liniju opreme, kao što su ARTICO umjetna koža/Macápá tkanina u crnoj/oker žutoj boji, sahara bež ili crnoj boji, a za Urban liniju opreme ARTICO umjetna koža/Maringá tkanina u kristal sivoj ili crnoj boji. 
Fitness program: nova ponuda motora, niža potrošnja
Model GLA 220 4MATIC će u budućnosti nadopuniti ponudu modela s dodatnom izvedbom s pogonom na sve kotače i benzinskim motorom. Sa snagom od 135 kW (184 KS) predstavlja atraktivnu cjelinu, a uzimajući u obzir njegove performanse, s emisijom CO2 od 152 grama po km, to je jedan od najštedljivijih modela u svojoj klasi. Dizelska izvedba GLA 180 d je šampion štedljivosti u svom segmentu s CO2 emisijom od 103 g/km.