Mercedes-Benz

Nova Mercedes-Benz B-klasa

02.10.2018

Mercedes-Benz B-klasa
Nova Mercedes-Benzova B-klasa s novim Sports Tourerom stavlja naglasak na sport. Izgledom dinamičniji od prethodnika, agilniji na cesti i značajno udobniji. Njegova avangardna unutrašnjost daje jedinstveni osjećaj prostora s prepoznatljivim dizajnom ploče s instrumentima. Jedna od njenih značajki je osnovni volumen koji se sada spušta prema putnicima i ima naglašene utore ispred vozača i suvozača. Intuitivno korisničko sučelje adaptivnog MBUX multimedijskog sustava je središnja značajka kabine. Njegove prednosti uključuju sjajnu grafiku, glasovnu kontrolu "Hey Mercedes", zaslon osjetljiv na dodir i funkcije kao što je MBUX proširena stvarnost. Kada je riječ o aktivnoj sigurnosti, najsuvremeniji sustavi pomoći pri vožnji čine B-klasu predvodnikom segmenta s funkcijama prenesenim iz S-klase. Osim toga, unutrašnjost je sada prostranija, a motori su učinkovitiji i čišći. Nova B-klasa premijerno predstavlja i novi 8-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom. Početak prodaje nove B-klase je 3. prosinca 2018., a isporuke započinju u veljači 2019.
Dizajnerski je zadatak bio da se nova B-klasa vizualno istakne u svijetu jednovolumena. Zadatak prihvaćen i riješen, s dugi međuosovinski razmak (2,729 mm), kratki prevjesi, lagano spuštena linija krova i veći kotači od 16 do 19 inča naglašavaju dinamiku vozila. Relativno spušten, progresivni prednji kraj s tekućim prijelazom s poklopca motora na A-stup i vjetrobransko staklo, zajedno s mišićavim ramenima karoserije, ističe sportski izgled.
Isto vrijedi i za tanka prednja svjetla, čiji je unutarnji dio visokokvalitetan, detaljno i precizno dizajniran već na osnovnom modelu s H7 žaruljama i LED svjetlima za dnevnu vožnju. Kada je opremljena LED svjetlima ili više, B-klasa dolazi s vlastitim potpisom dnevnih svjetala u obliku dvostruke baklje. Opcijska MULTIBEAM LED prednja svjetla imaju izrežen sportski izgled. Omogućuju brzu, elektronički upravljanu prilagodbu prednjih svjetala prema trenutnim uvjetima prometa. Ova značajka luksuzne klase, koja je debitirala u kompaktnom segmentu na novoj A-klasi, zaslužna je za upečatljiv izgled i dodatnu sigurnost i u novoj B-klasi.
Na stražnjoj strani širinu vozila naglašavaju dvodijelna svjetla, reflektori integrirani u odbojnik i prepoznatljivi crni donji dio odbojnika s difuzorom i kromiranim rubom. Veliki krovni spojler, zajedno s crnim spojlerima visokog sjaja na bočnim stranama stražnjeg prozora, osiguravaju bolju aerodinamiku uz sportski izgled.
Niska linija krova dodatno pridonosi najboljem protoku zraka zbog manje čeone projekcije. Osim toga, naši aerodinamičari su smanjili buku vjetra zahvaljujući detaljnom radu. Prednosti: vožnja bez stresa, kao i mogućnost opuštenog razgovora.
Poboljšana geometrija sjedala i donja linija prozora daju još veći osjećaj prostora nego u prethodnom modelu. Vozač sjedi 90 milimetara više nego u A-klasi tako da uživa u posebno dobrom pogledu - također zahvaljujući optimiziranim poprečnim presjecima krovnih stupova koji manje skrivaju okolinu.