Mercedes-Benz

Novi Mercedes-Benz EQC

05.09.2018

Mercedes-Benz EQC
Novi EQC je istinski Mercedes-Benz. To se posebno odnosi na klasične atribute kao što su kvaliteta, sigurnost i komfor. Prate ih dinamične performanse zahvaljujući dvama elektromotorima na prednjoj i stražnjoj osovini ukupne snage 300 kW, kao i inteligentnoj radnoj strategiji za vrhunski doseg na električni pogon. EQC je dio rastuće obitelji Mercedes-Benzovih vozila isključivo na električni pogon.
Mercedes-Benz EQC kao prvi Mercedes-Benz model koji se proizvodi pod novim proizvodno-tehnološkim brendom EQ može se podičiti brojnim fenomenalnim detaljima dizajna i istaknutim kombinacijama boja tipičnima za ovaj brend. EQC i izvana i iznutra utjelovljuje dizajnerski koncept progresivnog luksuza. Isti je izveden iz kombinacije dosad nezabilježene ljepote, namjernog kontrasta digitalnih i analognih elemenata te tečnim spajanjem intuitivnog i fizičkog dizajna.
EQ zahvaljujući mišićavoj građi spada u klasu crossover SUV vozila.
Izdužena linija krova i položaj prozora s niskom bočnom linijom te kupeovski izveden krov straga vizualno ga pozicioniraju između SUV i SUV kupe vozila.
Upečatljiv je element na prednjem kraju vozila velika crna ploha koja obuhvaća prednja svjetla i rešetku. Ta je crna ploha po prvi put s gornje strane omeđena optičkim vlaknima kao vizualnom poveznicom između dnevnih svjetala izvedenih u stilu baklje kao tipičnog Mercedes-Benzovog dizajnerskog elementa. Noću se dobiva gotovo neprekinut vodoravan svjetlosni pojas. Unutarnja kućišta i cijevi serijskih MULTIBEAM LED prednjih lampi izvedeni su u crnoj boji visokog sjaja. Elementi kontrastnih boja diskretno potvrđuju pripadnost ovog modela novoj EQ obitelji: plave pruge na crnoj pozadini te natpis MULTIBEAM, također izveden u plavoj boji. 
Visokokvalitetni interijer modela EQC također je pionir na području avangardnog elektro-stila. Jedan je primjer rebrasti rub instrumentne ploče koji podsjeća na rebra hladila hi-fi pojačala. Instrumentna je ploča izvedena u stilu kokpita usmjerenog na vozača. Tipični je Mercedes-Benzov profil krila asimetričan, uz „udubljenje“ u vozačkom prostoru. Ovdje se nalazi jedan od vizualno najistaknutijih elemenata kokpita – najmoderniji ravni otvori za ventilaciju visokog sjaja s rešetkama u obliku ključa ružičasto-zlatne boje. 
Kako bi se smanjila potrošnja električne energije i povećala dinamičnost, električni pogonski sklopovi različito su konfigurirani: prednji je elektromotor optimiziran za maksimalnu ekonomičnost uz mala do srednja opterećenja, dok stražnji određuje dinamičnost. Zajedno razvijaju 300 kW i najveći okretni moment od 765 Nm.
Litij-ionska baterija kapaciteta 80 kWh (NEDC) opskrbljuje vozilo energijom. Potrošnja električne energije i autonomija električnih vozila uvelike ovise o načinu vožnje.
EQC je serijski opremljen ugrađenim punjačem hlađenim vodom (OBC) kapaciteta 7.4 kW, prikladnim za punjenje izmjeničnom strujom kod kuće ili na javnim postajama za punjenje.