Mercedes-Benz

Nova C-klasa

27.03.2014

Godina 1982. označila je prekretnicu u svakom pogledu. Te godine presađeno je prvo umjetno srce, legendarni album Michaela Jacksona "Thriller" pokorio je svjetske glazbene ljestvice,a filmskim listama dominirali su SF filmovi "Blade Runner" i "ET" koji i danas imaju kultni status. Američki magazin "Time" proglasio je računalo za stroj godine. Mercedes-Benz prepoznao je znakove novog vremena; pokrenuli su model koji će prenjeti vrijednost branda, kao što su sigurnost i udobnost iz viših klasa vozila u kompaktni segment. Automobil 190 E 2,3-16, tzv."Baby Benz" krenuo je u povijesno putovanje. Samo godinu dana nakon toga, ekipa iz odjela testiranja zvana Red obišla je svijet, na najbržoj kružnoj stazi na svijetu, Pisti di Nardò. Putovanje je trajalo 201 sat, 39 minuta i 43 sekunde za prelazak 50 000km, postavljanje 3 svjetska rekorda i devet rekorda u klasi. Uspjeh ovog automobila sigurno leži i u prepoznatljivom izgledu: jasnog klin oblika, finim rubovima, preciznim konturama i upečatljivom povišenom stražnjem dijelu. Dizajn je potpisao Mercedes-Benzov glavni dizajner Bruno Sacco, a Baby Benzom inspirirat će se ne samo C-klasa, već i ostale luksuzne klase automobila.
1993.godina obilježava drugi prag prelaska u novo doba. Jedinstveno europsko tržište postalo je stvarnost, a Hladni rat stvar prošlosti. Mercedes-Benz lansirao je seriju 202 , model sada i službeno kršten kao C-klasa. Model serije 202 diesel kao novinu uvodi rotacionu pumpu, 250 turbo diesel s intercoolerom, pneumatsko upravljanje motorom te BAS kočnice. Prvi put se u tom segmentu pojavljuje i karavan model.
Početak novog tisućljeća - "Međunarodna godina fizike", "Međunarodna godina za kulturu mira i nenasilja". Iste godine automobilska nada postaje stvarnost. Stigla je treća generacija u kompaktnoj klasi. Seriju 203 obilježio je sportski dizajn. Moderni sportski Coupe CL 203 debitirao je u jesen, a novi model S203 predstavljen je iduće godine. C-klasa postala je simbol lifestyle vozila. Serija 203 isticala se standardnim značajkama koje su povećale udobnost i sigurnost vožnje- SEQUENTRONIC 6-stupanjski prijenos.
2007. godina bila je godina proboja. Steve Jobs predstavio je prvi iPhone, proglašeno je 7 novih svjetskih čuda - ukratko, svijet je bio spreman za novo vozilo. Model serije 204 osvajao je markantnim dizajnom i s još više tehničkih inovacija kao što su: Agility kontrolni paket, ADAPTIVE brake light i sustav zaštite putnika. Model je postao najprodavaniji u seriji i to s čak dva modela: Elegance i Avantgarde. Do sljedećeg modela prodano je više od 2,4 milijuna vozila.
2013. godina bila je u znaku kometa, Panstarrs, Ison i Lovejoy. Iste te godine zasjala je i nova zvijezda među automobilima. Na 30.godišnjicu rekordne vožnje nova C-klasa još jednom uspijeva pomiriti suprotnosti: luksuzni i sportski dizajn. Lakša do 100 kg, izvanredne aerodinamike i s novim ekonomičnijim motorima postavlja nova mjerila učinkovitosti u svojoj klasi.
Baby Benz je odrastao, ali to je daleko od starenja.